Cursusverloop

Wat gaat er vooraf aan de cursus

Zoals u verder op mijn website kunt lezen, ben ik in het bezit van vele mallen. Een mal bestaat uit twee of meerdere delen en is geheel van gips. De mal is aan de buitenkant rechthoekig. Binnenin is een holle ruimte die de vorm heeft van het uiteindelijke onderdeel. Dit kan zijn een hoofd, arm, been, schouderplaat of lijf.

Alle poppen die wij maken, worden gegoten. En wel alle koppen van porselein en de andere onderdelen van porselein of keramiek. Omdat porselein flink krimpt bij het branden en keramiek bijna niet, krijg ik twee maten uit een mal.

De koppen zijn altijd van porselein. Keramiek is wit en wordt beschilderd met acrylverf. Het wordt maar een keer gebakken. Porselein wordt daarentegen nog een aantal malen gebrand, en wordt beschilderd met opglazuurverf.

Porseleingietmassa zit in potten en lijkt op grauwe dikke yoghurt en moet goed geroerd worden. Na het roeren een half uurtje wachten zodat de luchtbellen eruit zijn. Intussen de mal open maken en controleren op stof en ongeregeldheden. Voorzichtig met een kwastje eroverheen borstelen en NIET met de vingers erin want die zijn altijd vet en dan pakt de porselein niet goed. De mal sluiten met stevige elastieken.

De mal wordt vervolgens helemaal volgegoten met gietmassa. De kookwekker gaat op de gewenste tijd (3-6 minuten) en als de tijd verstreken is, wordt de mal weer rustig leeg gegoten. Gedurende de tijd dat de mal vol is, trekt de vocht uit het porselein in het droge gips. De porseleindeeltjes hechten zich dan langs de wand van de mal en nemen daarmee de vorm van de mal over. Met het gietgat naar beneden moet het dan nog een uur drogen.

Dan kan de mal gelost worden. De elastieken worden verwijderd en de mal wordt geopend. Het porselein is leerhard en kan voorzichtig uit de mal genomen worden. Nu worden de ogen, de neusgaten en de gaatjes in de oren gemaakt en het gat in de nek als dat nodig is. Het gietgat wordt netjes afgewerkt en er worden gaatjes gemaakt in armen en benen om later het stoffen lichaam aan te naaien.

De greenware moet nu drogen. Dit kan een aantal dagen duren. Als het goed droog is dan wordt ze langzaam voorgebakken op een temperatuur van 717C en is nog niet gekrompen. Wel is ze dan stevig genoeg om beetgepakt en nat geschuurd te worden.

[Heksentoer.nl] [Cursusverloop] [Porseleinen poppen] [Keramiek] [Beren van Borg] [Glazuren] [Krantenknipsels] [Woordenlijst] [Links] [Informatie]

©2004 - 2005 stejo webdesign